Şablon:Sil [1]Hogwarst dersleri 12 adet tir.Hogwarst ın olağınüstü eğitimi vardır.Hogwarst büyücülük ve cadıcılık okulu sihir bakanlığının gözetimi altında ders verir ayrıca hogwarst ın müdürleri de sihir bakanlığı tarafından seçilir.Hogwarst ta işlenen dersler: 1.İksir 2.Biçim Değiştirme 3.Kehanet 4.Karanlık Sanatlara Karşı Savunma 5.Bitkibilim 6.Sihir Tarihi 7.Aritmansi 8.Tılsım 9.Sihirli Yaratıkların Bakımı 10.Astronomi 11.Uçuş 12.Muggle Bilimleri

1.iksir:

“Bilimin püf noktalarını, iksir sanatını öğrenmek için buradasınız. Burada öyle saçma sapan asa sallamak olmadığı için, çoğunuz bütün bunların büyü ile alakası olmadığını sanacaksınız. Buğular saçarak usul usul kaynayan kazanın güzelliğini, beyni büyüleyerek, duyguları tutsak ederek insan damarlarından süzülen sıvıların ince gücünü anlamanızı beklemiyorum…Size ünü şişelemeyi, zaferi imbiklemeyi, ölümü bile durdurmayı öğretebilirim…”

Severus Snape, Felsefe Taşı (İksir dersi)

İksirler,bir sürü içeriği belli kurallar doğrultusunda bir kazanda karıştırarak elde edilen büyülü sıvılardır. Bu karışımlar genellikle etkilerini gösterebilmeleri için içilmesi gerekir. Bu içerikler sıradan şeylerden fantastik garip şeylere kadar birçok çeşidi içerebilir ve bazı iksirlerin yapılması için gerekli prosedür çok karmaşık, zaman alıcı olabilir. Profesör Snape Harry’nin doğduğu yıldan başlayarak Melez Prens kitabına kadar Hogwarts’ın iksir ustası olarak kalmıştır. Horace Slughorn 6. kitap itibariyle bu görevi devralmıştır. İksir sınıfı,soğuk zindanların içindedir.

Bu yazımız boyunca karşılaşacağınız iksirleri, terimleri ve ne işe yaradıklarını “İksir Ansiklopedisi”bölümünden öğrenebilirsiniz.

İlk Yıl Öğrenciler,Yanık İksiri (boil cure potion) gibi basit büyüler yapılmıştır. Final sınavında “Unut beni İksiri” (Forgetfulness Potion) yapmışlardır.

İkinci Yıl Bu yılın müfredatı “Saç Uzatma” ve “Büyütme İksirleri”ni kapsamaktadır.

Üçüncü Yıl Buyıl “Küçültme, geriletme iksiri” müfredatlarına eklendi. Bu sayede asit yeşili bir iksir elde ettiler. Bir şeylerin ufalmasına yada bazı şeylerin gençleşmesine neden oldu.

Dördüncü Yıl Bu yıl panzehirler üzerine çalıştılar. Birçoğu işlerinde büyük gayret gösterdi çünkü Snape, Noel öncesi bir öğrenciyi panzehirinin işe yarayıp yaramadığını görmek için zehirleyebileceğini ima etti. Ayrıca bu yıl kişinin daha rahat düşünmesine neden veren “Akılkeskinleştirici” iksirler üzerine çalıştılar.

Beşinci Yıl Buyıl SBD düzeyindeki “Barış Yudumu” iksiri yaptılar. Bu sayede kullanan kişinin sinirlerinin yatışmasına yol açan bir iksir elde ettiler.Ayrıca “Kafa Karıştırma” iksirleri, Çin Lahanası üzerine bir ödev yazdılar.

Altıncı Yıl Yaşam iksirleri üzerine bir araştırma yaptılar.

Yedinci Yıl Bu yılla ilgili henüz bir detay bulunmamaktadır. Ancak bu yıl öğrenciler FYBS sınavlarına hazırlık yapacaklardır.

Araç-Gereçler Bir kazan Bıçak (Azkaban Tutsağı) Havan ve havan döveceği (Ateş Kadehi) İksir yapım takımı (Ateş Kadehi) Ölçüm için pirinçten ölçekler

2.Biçim Değiştirme

"Biçim değiştirme, Hogwarts’ta öğreneceğiniz en karışık ve tehlikeli büyülerden biridir.. Kim benim sınıfımda tembellik ederse gider, ve birdaha geri dönemez.. Uyarıldınız." -- Minerva McGonagall’ın birinci sınıflara ilk azarlaması (Felsefe Taşı/Bölüm: 8 )

Biçim değiştirme, bir nesneyi başka bir nesneye çevirme büyüsüdür. Cansız bir nesneyi bir canlı nesneye çevirmek, yada tersi, mümkündür. Bazı Biçim Değiştirme büyüleri bir şeyin bir bölümünü değiştirir, bir insanın kulağını tavşan kulağına çevirmek gibi. Hogwarts’ta Biçim Değiştirme Profesör McGonagall tarafından öğretilir. Elli yıl önce ise Dumbledore Hogwarts’ta Biçim Değiştirme Öğretmeni idi (Sırlar Odası).

Biçim Değiştirme büyüleri aynı zamanda antik çağlarda da uygulanmaktaydı.Yunan adası Aeaea’da yaşayan bir cadı kayıp denizcileri domuza çevirmesiyle ünlüdür. (Sırlar Odası)

Biçim Değiştirme’nin tersi olan Biçim Dönüştürme bir şeyin normal şekline dönmesini sağlar. (Zümrüdüanka Yoldaşlığı/Bölüm: 29)

Biçim Değiştirme Kayıtları Neville’e: Anneannen iyi mi?...Ben o kadar emin olmazdım. Parvati’ye: “Kızıl saçlı bir adama dikkat et.” “Sınıfa Şubat ayında korkunç bir grip salgını yüzünden ara vereceğiz. Şahsen ben sesimi kaybedeceğim.” “Paskalya sırasında içimizden biri sonsuza dek aramızdan ayrılacak.” Lavender’a: “Korktuğun o şey- 16 Ekim Cuma günü gerçekleşecek.” Neville’e: “İlk fincanını kırdıktan sonra ikincisin de mavi desenli olanlardan bir tane seçebilir misin?”

3.Kehanet “…Birçok cadı ve büyücü, gürültülü patlamalar, kokular ve aniden kaybolmalar konusunda her ne kadar yetenekli olsa da, geleceğin üzerini örten peçenin ardındaki gizemleri kavrayamaz. Bu, pek azına bahşedilmiş bir lütuftur…”

“Cenneti gözlemleyin, görebilenler için kaderimizin geleceği yazılı oralarda.”

4.Karanlık Sanatlara Karşı Savunma Karanlık sanatlar diğer sihir ile alakalı bilimlerden farklıdır. Büyünün çoğu doğal olarak meydana çıkar. Hem iyi hem kötü için kullanılabilir. Bazı büyüler gerçekten kötüdür ve bu büyüler kötü amaçlar için kullanılırlar. Bu büyülere lanet denir. Lanetler karşı tarafa zarar veya acı vermek amacıyla yapılırlar. Bu lanetlerin kullanıldığı alanın ismi Karanlık Sanatlardır. Buna rağmen, birine herhangi bir lanet göndermek, o kişinin Karanlık Sanatları kullandığı anlamına gelmez.Sadece o büyüyü yapanın neyi kastettiği önemlidir. Eğer kötü amaçlı kullanıyorsa o kişi Karanlık Sanatları kullanıyor demektir. Kötü amaçlı kullanmıyorsa o kişinin Karanlık Sanatları kullandığını söyleyemeyiz.

Birçok olayda ayırım yapmak çok zordur. Fakat Kara Büyü büyücü ve cadıların eğitiminde önemli bir anahtardır, bu yüzden Karanlık Sanatlara Karşı Savunma dersi Hogwarts’ın en önemli derslerinden biridir. Bazı farklı okulların Karanlık Sanatların ta kendisini öğretmek gibi bir üne sahiptir. Buna en basit örnek Durmstrang okuludur.

Kara büyü sözleri Kara Büyü sözlerine ‘Lanet’ diyoruz. Tipik Karanlık Büyü sözleri asanın silah gibi kullanılmasıyla yapılan Saldırgan büyülerdir. Lanetlerin açığa çıkardığı enerji, nüfus eden kişide ya da şeyde sihirsel olarak fiziksel zarara yol açar. Uğursuzluk büyüleri diğer Karanlık Büyülere göre farklıdır. Bu tür büyüler hedefine daha az zarar verirler. Bu büyülerin Karanlık Büyü olması gerekmez. Bu büyüyü yapan büyücünün maksadına bağlıdır.

Kara Büyüler normal lanetlerden daha öte bir şeydir. Bu tür büyülerin maksadının kötü olmasını ve özgür iradeile yapılmasını gerektirir (Ör. Imperius Lanet.); yada o kişiyi öldürmesi gerekir. (Ör. Avada Kedavra Laneti) Bu tür büyüler gerçekten Kara Büyü içerir. Karanlık Büyüler, basit lanetlerin çok daha fazlasıdır. Voldemort yıllarca ölümsüz olmanın yollarını aradı. Bu yol Kara Büyünün bir örneğidir. Bunun en büyük kanıtı, Voldemort’un bu işidoğa kanunlarını hiçe sayarak yapmasıdır.

Dumbledore Taşlaşmış insanları ‘Kara Büyü’nün’ en ileri derecesi olduğunu söylemişti.’

5.Bitkibilim

6.Sihir Tarihi Antik sihir adıyla da bilinen eski sihir büyücüler tarafından asa ile yapılan bir sihir değildir. Evrenin "büyüsüz" parçasındandır. Birkaç örneği vardır : o “Uzun zaman önce, bir çocuğun geleceğini hazırlamak zorunda kaldığında, Dumbledore tarafından planlanan yollarla korundu; ve sanıyorum ki O’nun bildiğinden daha iyi korunuyor.Dumbledore, çocuğun korumasından akrabalarının yanında kaldığı sürece emin olmak için eski bir büyüye başvurdu. O’na orada Ben bile dokunamam.” (Voldemort, AK) o “Pettigrew hayatını sana borç veriyor. Voldermort’a sana borçlu bir yardımcı gönderdin. Bir büyücü,diğerinin hayatını kurtarırsa, aralarında kesin bir anlaşma oluşur. Ve,Voldemort’un hizmetkârı Harry Potter’a borçlu, onun hizmetini isteyeceğinden pek emin değilim.” • Dumbledore'un Harry'nin etrafındaki, yaşayan tek akrabalarına bağlanmış koruması.

•Lily’nin hayatını Harry için feda etmesi, Voldermort’un kıramayacağı bir koruma sağladı. Aslında, bu fedakarlık sevgiyle birlikte Harry’nin derisine nüfus etti ve Voldermort ile Voldermort’un denetimindeki Quirrell bile O’na dokunamadı. • Bir büyücü, bir başka büyücünn hayatını kurtardığında ikisi arasında kesin bir anlaşma kurulur, bir“hayat borcu”. James Potter yıllar önce Snape’in hayatını kurtarmıştı;ve bunun etkisi hala daha Snape’in hayatına hükmetmektedir.

”Pettigrew ile bir bağ istemiyorum!” dedi Harry. “ Anne ve babamı ispiyonladı!”

”Bu en derin, en sökülemez büyülerden, Harry. Ama, güven bana...

“Pettigrew’ın hayatını kurtardığına çok memnun olacağın bir zaman da gelecektir.”

•“Ejderhaları katletmek inanılmaz zordur, onların kalın derilerini deşilmeyi engelleyen eski büyü güçleri nedeniyle sadece en güçlü büyüler bunlarla başa çıkabilir.

Sihir Tarihi (Antik Büyü) “HarryPotter evreninin Eski Büyüsü” ile C. S. Lewis’in Narnia kitaplarındaki“Zamanın Şafağının Öncesinden Gelen Büyü”nün karşılaştırılması kaçınılmazdır. Aynı olmamalarına rağmen, ikisinin arasında apaçık benzerlikler var.

Harry Potter ve Narnia’nın ikisi de kitaplardan yada asa ile yapılan genel karışımlardan çok daha hakiki ve güçlü sunuyor. Bu büyünün eski çeşidi, bir anlamda, gerçekçiliğin temelini oluşturuyor. Kendisini “gerçek”ten, insanların candan hareketleriyle ifade eder, ve herhangi bir ustalıkla yada beceri ile diğerleri gibi sonlandırılamaz. Lily oğlu için kendisini feda eder, ve sonuçta kendi ölümüne sebep olan lanetten çok daha güçlü bir koruma olur. Neredeyse bir İsa portresi gibi; ama büyük ihtimalle Rowling, bir alegori yazmadığından, açıkça buna niyet etmedi

Lewis bir alegori yazıyor, yani onun Hristiyan dünya görüşünde Eski Büyü ismi kesinlikle başka bir yerde duruyor. Tanrı’nın diyarını tasvir ederek,temiz bir Diğer Yer ve Zamanın olduğu gerçekliği anlatıyor, ve bu dabütün güçlü büyülerin geldiği kaynak. Aslan Edmund’ın ihanetinin karşılığı olarak kendisini feda eder ve sonuç olarak Aslan öncedeno lduğundan daha güçlü olarak tekrar doğar. Bu saf bir İsa-Mesih imajı ve Tanrı’nın gücü olarak büyü bunu mümkün kılar. Lewis’inki, kasıtlı bir bağlantıdır.

Rowling’in kurgusal gerçekliğinde, Diğer Yer ve Zaman yoktur. Büyü esrarlı değil, gizli yada doğaüstü bir kaynaktan yönelmiş bir güçtür. Bu kelimenin en doğru anlamıyla tamamen, baştan aşağı dünyevidir. Bu tekerlek kadar basit, genel ve hatta sıkıcıdır. Eski Büyü etkileyici ve güçlüyken, zorluluğuna ve gelişmişliğine rağmen artık basit büyülü teknolojiden fazlası değildir. Ve Narnia ile Harry Potter dünyasındaki bu fark, iki seri arasındaki tüm karşılaştırmalardan en kritiği olmalı.

İkisinde de büyü hem iyi hem de kötü karakterler tarafından kullanılıyor. İkisinde de büyüler,iksirler, asalar ve büyü kitapları var, havalı masal büyüsünün bütün öğeleri. İki seri de büyüleri nitelikçe tarafsız gösterir ve insanlardan hangi büyünün kullanılacağını seçmesini ister. İki kitapta da kişinin sorumluluğu niyetlerin iyi olduğuna emin olmak için büyü yapmaktır. Ve iki seride de büyü iğrenç kötülükler için de kullanılabilir.

Ama Narnia kitaplarında, büyü doğaüstü güçlerinbir göstergesidir. O zaman antik büyü Tanrı’nın kendisin ifşa etmesi,açığa çıkarması ve bazen “genel açığa vurma/genel açıklama” da denilenyaratılışın arkasındaki mana için bir alegoridir. Aslan, Yaradılışıntemelinde yazılmış kurtuluş planı nedeniyle dirilebilirdi.

HarryPotter evreninde, büyü hiçbir doğa üstü kaynağa sahip değildir. Eskibüyü, o zaman, bu evrendeki öz kişiliğin bir resmi değil yada bukişiliğe bir bağlantı değil, sadece gerçekliğin temelinin gerekli,kaçınılmaz bir parçasıdır. Ama o dünyanın öz ahlakını da yansıtır;neyin doğru, neyin yanlış olduğunu. Harry Potter evreninde, iyi işleryaparken güç var. Kendini feda etmede bir güç var. Aile bağlarında güçvar. Ölümde bile güç var –ki hiçbir büyü ölüme ulaşamaz- veVoldermort’un savaştığı tüm bu güçlü şeylere karşıdır. Karanlık Lord’untek güç görüşü evrenin kurallarını yıkmaktır. Ölümsüzlüğü kendindearıyor. O’nun inandığı nihai gücün, evrenin iç gücünün engelsizakmasına izin vermekten gelmesidir. Harry bunu her zaman yapar, ailebağlarından, fedakarlık hareketlerine kadar. Harry ölümü bile aldattı–kaba hilelerle yada düğümlenmiş Kara Büyülerle değil-, Voldemort’unsavaştığı birçok gücün anlamı ile. Harry, sevgi ile kurtarıldı.

HarryPotter evrenindeki Eski Büyü, Zaman Şafağının Öncesinden Gelen Büyüdeğildir. Ama ikisi de, ait oldukları dünyanın iyilik ve ahlakınıyansıtırlar.

8.Tılsım Muska Büyüleri [/size]Muska bir objeyi normalin dışında hareket ettirmek ya da o objeyi büyülemek amacıyla yapılır. Örneğin Çağırma Büyüsü, objeyi büyüyü yapan kişiye getirir. Muska Büyüleri Biçim Değiştirme büyüsü yapılamayanlar(cisimlerin doğallığını değiştiren büyüler) için kullanılıyor. Diğer bir deyişle, eğer bir büyü Biçim Değiştirmiyorsa o muhtemelen Muska’ya ait bir büyüdür.

Bir Muska Büyüsü değişik renklerde olabilir.Bu büyüler objeyi kaldırabilir ya da uçurabilir. Muska bir insanı güldürebilir, dans ettirebilir ya da bir insanın kafasına baloncuktan bir küre oluşturup hava almasına yardımcı olabilir. Bütün bu olaylarda kişi ya da objeyi değiştirmez, sadece beklenmedik bir şeyler yapmalarına sebep olur.

Birçok Muska oldukça güçlü olabilir.Fidelius Büyüsü, örneğin, bir kişiyi ya da bir yeri tamamen, Sır Tutucu yerlerini söylemedikçe, saklayabilir. Hafıza Büyüleri bir insanın hafızasının tamamını silebilecek ya da akıl sağlıklarına zarar verecek kapasitede güçlü olabilirler.

Muska Büyüleri Lanetlerin karşıtı büyüler olabilirler. Muskaların doğasında Lanetlerin negatif tonu aksine, pozitif tonda büyüler içermektedir. (Ör. Gıdıklama Büyüsü) Bu Muska Büyülerinin güçsüz büyüler olduğunu söylenemez; iyi seçilmiş birMuska Büyüsü sihirsel olarak Kara Büyüler ya da Uğursuzluk Büyülerine karşı çok güçlü olabilir. Profesör Flitwick’in, Hogwarts’ın Muska Öğretmeni, bir zamanlar çok güçlü bir düellodan şampiyon olarak çıktığı söylenir. (Sırlar Odası/11)

Hogwarts’taki Tılsım Dersleri İlk Yıl: Cadılar Bayramı’nda Wingardium Leviosa büyüsüne başlanmıştı. Sınavda: Bir ananası sıranın üstünde dans ettirilmesi istenmişti.

İkinci Yıl: Herhangi bir bilgi verilmemiş.

Üçüncü Yıl: Neşe Büyüleri

Dördüncü Yıl: Çağırma Büyüsü Gönderme Büyüsü

Beşinci Yıl: Susturma Büyüleri Çay fincanlarına ayaklar oluşturma büyüleri S.B.D.: Renk Değiştirme Büyüleri, Çağırma Büyüleri

Altıncı Yıl: Aguamenti Büyüsü Ve birde her zaman yaşlı Aberforth Dumbledore’u bilmemiz gerekir. Kendisi bir keçiye uygunsuz büyüler yapmıştı. Bence bu kazanın ayrıntılarını bilmemiz gerekiyor.

10.Astronomi Astroloji üzerine çalışmalar bir kişinin doğum tarihine bağlı yıldız haritaları üzerine çalışmalar gerektirir. Trelawney’in sınıfındaki öğrencilerdenkarmaşık yıldız tabloları çıkararak hangi yıldızın nerede ve nasıl hayatlarına etki ettiklerini belirlemeleri istenir. Astrolojikişaretlere dayanarak Trelawney, Harry’nin kış ortasında doğduğunu açıklamıştı. (!)

At-adam ile Kehanet Dersleri Firenze’nin öğretilerine göre “Kehanet” şunları kapsar.

Bugüne dek Kehanetler Harry’nin düşüncesine göre Trelawney’in yaptığı biraz tahmin ve biraz da garip davranışlardı. Kitaplarda bununla ilgili bazı öngörüler ve ne kadarının doğru çıktığı yer alıyor. İşte onlardan bazıları:

Ve Trelawney’in sınıfında yaptığı yorumlar: Azkaban Tutsağı, Profesör Trelawney (Kehanet Dersi)

Neville’e: “Bir dahaki sefere geç kalacaksın sınıfa, bu yüzden arayı kapamak için daha çok çalışmalısın.”

This page was moved from wikipedia:tr:Hogwarts dersleri. It's edit history can be viewed at Hogwarts dersleri/edithistory

Kaynak hatası <ref> etiketleri var, ama <references/> etiketi bulunamadı

Also on FANDOM

Random Wiki